สระน้ำผุด ปากช่อง

สระน้ำผุด มีชื่ออย่างเป็นทางการว่า “น้ำพุธรรมชาติบ้านท่าช้าง” อยู่ในสวนกาญจนาภิเษก ต. หมูสี อ. ปากช่อง เป็นตาน้ำที่มีน้ำผุดออกมาโดยธรรมชาติ น้ำมีความใสมากจนมองเห็นพื้นด้านล่าง และไหลอยู่ตลอดเวลา หากเป็นช่วงฤดูฝนก็จะมีน้ำเยอะกว่าปกติ มีประมาณ 4 บ่อ สามารถลงเล่นน้ำได้ น้ำไม่ลึกและไหลไม่แรงจนเกินไปจึงมีความปลอดภัย สาเหตุที่น้ำใสก็เพราะว่าน้ำมาจากใต้ดิน ผ่านชั้นหินปูนที่มีแคลเซียมคาร์โบเนตสูง และมีคุณสมบัติเป็นด่าง ทำให้สารแขวนลอยในน้ำตกตะกอนลง ส่วนสีเขียวใสนั้นก็มาจากคุณสมบัติในความเป็นด่างของน้ำนั่นเอง แต่ไม่ควรดื่มน้ำที่นี่เด็ดขาดเพราะเป็นสาเหตุให้เกิดโรคนิ่วในกระเพาะปัสสาวะได้ 

ด้วยความร่มรื่นของแมกไม้ในบริเวณนี้จึงเป็นที่ๆเหมาะกับการมาปูเสื่อปิกนิกด้วย สำหรับผู้ที่จะนำอาหารไปรับประทานที่สวนกาญจนาภิเษก ทางสวนไม่อนุญาตให้นำเครื่องดื่มแอลกฮอลล์,เหล้า,  เบียร์เข้าไปดื่มในสวน เพื่อความเป็นระเบียบเรียบร้อย


     “Nature fountain of Ban Tha Chang” is the official name of Sra Nam Phut or Blue Pool. It is located in Kanchanapisek Garden, Musi, district Pak Chong. It is a natural spring from nature and the water is so clear that the bottom can be seen and always flowing. During rain season, the level of water will rise more than normal.

    There are 4 wells and swimming is allowed. The depth is not deep and the flow is not too strong so it is safe for swimming. The reason that the water is so clear is that, the water from underground passes limestone, which highly contains Calcium Carbonate and reacts as a base-property.

    This creates a chemical reaction, which makes the precipitation of water. The clear green color is also the effect from base-property reaction. Be careful not to drink water from the spring because it may cause Vesicular stone.
   

    With the shades of trees in this area, it makes a perfect place for a family picnic. For those who wish to bring food into Kanchanapisek Garden, It is forbidden to bring alcoholic drinks into the area for orderliness.


 

View 36,110
Comments